Ind i mellem kan jeg godt spørge mig selv om, hvad f... jeg og min søster tænkte på, da vi købte Smiril i Klitmøller. Det tager ca. 4,5 timer at komme frem fra Amager, og ikke mindst er der hver gang forbundet en del økonomi med det.

Men i en denne Kristi Himmelfartsferie er jeg slet ikke i tvivl.

Hvor bliver man glad i låget efter bare nogle få timer i nærheden af det fantastiske Vesterhav, og en masse smilende og glade surfere i alle afskygninger.

Det tidligere reservat mellem Klitmøller og Hanstholm

 

Nationalparken er et sammenhængende naturområde for både mennesker, planter og dyr. I Hanstholm Vildtreservat, der ligger i nationalparken, yngler mere end 30 forskellige fuglearter, og bl.a. odderen har fundet et fristed ved reservatets søer. Og Agger Tange - i den sydlige ende af nationalparken - er en af Nordeuropas vigtigste rastepladser for talrige flokke af vandfugle. Tangen er udpeget til internationalt fuglebeskyttelsesområde.

Det tidligere reservat mellem Klitmøller og Hanstholm

Samtidig er nationalparken et stort stykke danmarkshistorie. Området rummer talrige gravhøje fra bronzealderen, og de mange tyske bunkere langs kysten minder om dengang, Danmark var frontlinje for et forventet angreb fra de allierede styrker under Anden Verdenskrig. Den stride vind og sandets flugt ind over land er synlig ved bl.a. de forladte landbrugsjorder, der i dag ligger hen som klithede eller plantage. Alt sammen vidnesbyrd om en tid for ikke så længe siden, hvor livet ved vestkysten var barskt for befolkningen.

Det tidligere reservat mellem Klitmøller og Hanstholm

I Nationalpark Thy skifter både vejret og naturen konstant. Fra en piskende vind fuld af salt havduft ved kysterne til milde briser inde i den våde, dampende skovbund. Men uanset, hvor man bevæger sig i parken, fornemmer man områdets storhed. Her er højt til himlen, og det er svært at lade være med at strække armene over hovedet og fylde lungerne med den friske luft.

Velkommen til Nationalpark Thy.
www.nationalparkthy.dk