I starten af året blev jeg opmærksom på at en af de tidligere svømmekammerater fra Dragør, var i gang med at undersøge muligheden for at starte en fægteklub i Dragør.
Jeg blev hurtigt tændt på ideen, da jeg aldrig har været med til at etablere et nyt idrætstilbud, helt fra bunden, men altid har været med i ledelsen af klubber, der er veletablerede og havde mindst 1.000 medlemmer.
Jeg kontaktede Lars Peter Olsen, som er født og opvokset i Store Maglebys vængekvarter, hvor jeg også voksede op. Faktisk bor Lars igen på Harevænget i det hus hvor han voksede op efter en afstikker længere inde på øen - ikke så forskelligt fra mange andre af dem der har rødder i Store Magleby og Dragør. man flytter ud som ung og kommer tilbage, når man er etableret og har familie.
Lars er gift med Christine er begge lærer i Tårnby og har 2 børn, som begge dyrker fægtning. Storesøster Sofie og lillebror Johannes er begge aktive fægtere i Hellerup Fægteklub. Johannes har drevet det vidt, og er i dag udtaget til landsholdsgrupperne. Han har allerede deltaget ved flere internationale mesterskaber. Både Johannes og Sofie har måtte pendle flere gange fra Dragør til Hellerup for at træne. En lidt tidskrævende øvelse med bus og tog, når der ikke var mulighed for at mor eller far kunne starte familiebilen.
Tanken om en fægteklub i Dragør blev derfor født i hjemmet på Harevænget, så øens unge skulle have lidt lettere ved at stifte bekendtskab med denne klassiske OL-sport. Jeg kontaktede Lars via Facebook, og vi aftalte at tale sammen. Det blev hurtigt klart, at der absolut var basis for en etablering i Dragør, da Hollænderhallen var klar med træningsmuligheder, fægteforbundet ville hjælpe med økonomi og der var opbakning fra andre Dragør-borgere, som havde baggrund i sporten.
Den 24. maj 2016 stiftede vi Fægteklubben Aramis Dragør efter et godt besøgt informationsmøde i Hollænderhallen, og jeg blev valgt som næstformand. Lars blev meget naturligt formand, Laura Ahler kasserer, Johannes Olsen og Peter Borchardt menige bestyrelsesmedlemmer. Laura er tidligere sabelfægter i USG og bor sammen med manden Sune i Tårnby. Det er Sune, der har tegnet logoet. Peter er Dragør-dreng, og har fægtet, inden familien indhentede ham. Han bor i dag igen i Dragør med en ung familie, og den ældste søn er startet i klubben. Johannes er blevet den faste klubtræner, men også Peter og endnu en Dragør-pige Rikke med en fortid i sporten, bakker op omkring trænergerningen. Både Rikke, Peter, Laura og Sune har også fundet vej til klubbens voksentræningen.
De næste måneder gik med at få suppleret det økonomiske tilskud fra fægteforbundet med yderligere midler, så vi kunne være klar med klubudstyr ved træningsopstarten i Hollænderhallen efter skolernes sommerferie. Jeg selv, der jo absolut ikke har nogen forhåndskendskab til sporten, har brugt tiden på at lære sporten at kende. En masse nye fagudtryk og en noget anden kultur end den jeg kender fra svømmesporten. Jeg brugte også lidt tid på at etablere klubbens første hjemmeside - www.aramis-faegtning.dk - etablering af en Facebook-fanside og Twitter-konto, så informationsplatformen var klar.
Det lykkedes os at få yderligere en pæn sum penge fra en række virksomheder i Dragør, udover bidraget fra forbundet til at købe klubudstyr. Trods det, måtte vi også ud at låne udstyr fra Fægteklubben Trekanten i Ryparken og Hellerup Fægteklub. Det er ikke billigt at erhverve det nødvendige klubudstyr. Forbundet har et budget på omkring 60.000,- for opstart af en klub med 20 medlemmer, og det havde vi absolut ikke rigtig økonomi til. Begge klubber lånte os noget af det udstyr, som de af forskellige årsager kunne undvære i en periode. Christine lappede brugte fægtejakker lånt i Hellerup Fægteklub, så de kunne bruges til træning. Vi bestilte nyt udstyr i Kina og Tyskland, som kom lidt efter sæsonen startede, så det var godt vi kunne låne udstyr. Forbundet har også lånt os meldeapparater og de såkaldte oprullere. Oprullere er den anordning, der automatisk holder ledningen fra ryggen af fægteren til meldeapparatet stram, så fægteren ikke snubler i udstyret.
Den første uge med træning i Hollænderhallen, overgik vores egne forventninger. Hele 12 unge mennesker meldte sig ind og startede træningen. I dag er der 20 medlemmer i klubben, det var det mål vi satte os for at nå inden årsskiftet. Klubbens nuværende medlemmer har været gode ambassadører, og hevet nye venner og skolekammerater med til en træningsaften. Men vi vil meget gerne være flere, og så får vi også lettere ved at få indkøbt, det træningsudstyr, der skal til for at udvikle medlemmerne.
Lørdag nåede vi endnu et stort mål. For første gang sendte vi Aramis-fægtere i konkurrence. MM Vision Cup er en stævnerække med 6 afdelinger på Sjælland, målrettet til unge fægtere, og mange nye fægtere får deres debut til stævnet. Det blev debut til 5 fægtere, og så fægtede Rikke den efterfølgende Kårde Cup for voksne, som Aramis-fægter. Det blev en forrygende debut, som fægterne kan være rigtigt stolte over, og trænerne kan også være stolte af deres første 1,5 måneds arbejde. Med andre ord vi er nået rigtigt langt på meget kort tid.
Jeg glæder mig dagligt til at være med til at påvirke klubbens videre vej, og se hvor hurtigt det kan gå, når en gruppe mennesker vil noget sammen.